גירושין בקהילת הלהט"ב בישראל (מדריך משפטי)

במתגרשים חכם אנו מלווים לא אחת תיקי גירושין של בני זוג מאותו המין מקהילת הלהט"ב. הטיפול וההתדיינות בתיקים אלו הינה ייחודית, ומצריכה מיומנויות והכרה של החוקים וההליכים הרלוונטים לניהול ההליך.

במאמר זה ננסה להשיב על מספר שאלות כדי לעשות סדר לכל מי שסוגיה זו מעניינו.

  • האם הגירושין זהים לכאלו המתקיימים בין בני זוג הטרוסקסואלים?
  • איך בפועל מתגרשים זה מזה כאשר מדובר בבני זוג בעלי אותו מין?
  • באיזו ערכאה ניתן לדון בתביעות גירושין בין בני זוג מאותו מין?

מוגש מטעם מתגרשים חכם

מהי הערכאה המוסמכת לדון בגירושין במקרה של בני זוג מקהילת הלהט"ב בישראל?

הערכאה המוסמכת הינה בית המשפט לענייני משפחה. בית הדין הרבני ובתי דין דתיים אינם מכירים בנישואי בני זוג מאותו המין, גם במקרה בו שניהם יהודים.

האם הליך הגירושין זהה בין בני זוג מקהילת הלהט"ב לבני זוג הטרוסקסואלים?

התשובה בעיקרון שלילית ולהלן מקבץ הבדלים:

  1. בני זוג הטרוסקסואלים יהודים יתגרשו בבית הדין הרבני.
  2. בני זוג מאותו המין יתגרשו בבית המשפט לענייני משפחה בלבד.
  3. זוגות הטרוסקסואלים אשר אחד מבני הזוג יהודי והשני חסר דת או בעל דת אחרת יכולים להתגרש בפני בית המשפט לענייני משפחה במסגרת הליך התרת נישואין.

כיצד ניתן להתגרש כאשר מדובר בין בני זוג מאותו מין?

הדרך לעשות כן היא באמצעות הגשת תביעה לפסק דין הצהרתי לביטול רישום הנישואין ממרשם האוכלוסין.

האם הליך הגירושין בין בני זוג מאותו המין יכול לעסוק בסוגיות נוספות מלבד ביטול רישום הנישואין?

התשובה חיובית. לדוגמא ככל ויש לבני הזוג הלהט"ב ילדים משותפים הם יוכלו לדון בסוגיית מזונות, חלוקת רכוש, קביעת זמני השהות בפני בית המשפט לענייני משפחה.

האם ניתן לדון בסכסוכי חלוקת אחריות הורית בעניין ילדים של זוגות להטבי"ם המתגרשים זה מזה?

בהחלט כן. הדיון יתבצע במסגרת בית המשפט לענייני משפחה. המורכבות בתיקים אלו הינה במקרה בו הילד/ים לא נרשמו הצהרתית כילדי בני הזוג, ולמעשה אין צו הורות פסיקתי המסדיר את זכויות/ חובות הצדדים כלפי הקטינים.

יחד עם זאת, חשוב לדעת כי גם במקרה בו זוגות לא נרשמו כהוריהם של הילדים במסגרת צו הורות פסיקתי אבל לקחו חלק פעיל בגידולם בפועל, עלולים להיות מחוייבים במזונות בגינם.

לכן חשוב מאוד לקבל יעוץ משפטי באם הנכם שוקלים להיפרד מבן/בת הזוג שלכם ובפרט כאשר מעורבים ילדים קטינים על מנת לתכנן אסטרטגית את אופן הפרידה ולהבין לעומק את זכויותיכם/ חובותיכם מן הקשר.

באשר למחלוקות בנושא חלוקת זמני שהות בין הורה לא ביולוגי לקטינים. כאמור ניתן להגיש בקשה שתידון בפני בית המשפט לענייני משפחה ושם יתקיים דיון באשר לטובת הקטינים באם וכיצד יוכלו להישאר בקשר עם ההורה הלא ביולוגי.

טיפים חשובים למקרה ובו הנכם שוקלים הגשת תביעה בסוגיית חלוקת זמני שהות או מזונות ילדים:

מומלץ לתעד את זמני השהות המתקיימים בין ההורה לקטין באופן מסודר ולמסמך זאת בראיות ככל הניתן (מסרונים בין ההורים המעידים על תדירות קיום זמני השהות). שכן, תיעוד זה עשוי לשמש בהליך בחינת ההכרה בזכויות/ חובות ההוריות של ההורה הלא ביולוגי עם הקטין.

כמו כן, תיעוד מסודר של תדירות קיום זמני שהות בין הורה לא ביולוגי לקטין חשוב ביותר להליך המזונות בגין הקטין. שכן, בתי המשפט בוחנים את יחס זמני השהות של ההורה עם הקטין, יחס הכנסות ההורים ובהתאם לקריטריונים הללו נקבעים גובה דמי המזונות.

האם ישנה השפעה על דיני הירושה בזוגות מקהילת הלהט"ב?

חוק הירושה בישראל מכיר בבן/בת זוג כיורש חוקי, אך ההכרה בזוגיות להט"בית לעניין ירושה מורכבת יותר. זוגות להט"ב הרשומים כנשואים זוכים להכרה כיורשים על פי דין, אך עדיין מומלץ לערוך צוואה מפורשת.

זוגות שאינם רשומים כנשואים יכולים להיחשב כ"ידועים בציבור" לצורך ירושה, אך נדרשים להוכיח קיום משק בית משותף וחיי משפחה, ולעיתים נתקלים בהתנגדויות מצד קרובי משפחה ביולוגיים. במקרה של פרידה, חשוב להסדיר בהסכם את זכויות הירושה ההדדיות, במיוחד כאשר יש נכסים משותפים או ילדים.

לסיכום, במדינת ישראל אין אפשרות לזוגות חד מינים להינשא זה לזה בטקס דתי או אזרחי.

לצד זאת מדינת ישראל מכירה כן כיום בזוגות חד מיניים אשר בחרו להינשא בטקס אזרחי במדינות מוסכמות בחו"ל לצורכי רישום בלשכות הרלוונטיות בישראל. המשמעות של הדבר הינה כי המדינה תקנה זכויות כמו גם חובות לנרשמים כנשואים כגון: היכולת ליטול הלוואת משכנתא משותפת, זכויות מכוח ביטוחים וכיוצב'.

אנו במתגרשים חכם מלווים זוגות חד מיניים הן בהכנת הסכם חיים משותפים, הסכמי הורות משותפת והן בהסכמי פרידה ותביעות להתרת נישואין. ככל והנכם בשלב בו אתם בוחנים את מצבכם המשפטי נשמח לסייע במתן יעוץ מקצועי ולשקף לכם את זכויותיכם וחובותיכם מתוקף הקשר הזוגי ו/או סיומו.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com
Back to top button